Agropallas na internetu: Mokrin posetio resorni ministar Branislav Nedimović

6. juna 2021.

Proteklu nedelju obeležila je poseta mnistra poljoprivrede, Branislava Nedimovića Mokrinu. Njega i pokrajinskog seretara Čedomira Božića, ali i kikindskog gradonačelnika Nikolu Lukača, ugostio je Dejan Šerbedžija, mokrinski zemljoradnik.

-Preko Ministarstva poljoprivrede, zahvaljujući beskamatnom kreditu, a u saradnji sa jednom komercijalnom bankom, uzet je taj kredit. Planiramo ove godine da iskoristimo konkurs 50:40:10 , što daju za podsticaje. Tačnije, da naglasim, planiram kupovinu velikih „vagonki“ prikolica, pošto su mi neophodne – istakao je Šerbedžija.

Zahvaljujući pomoći države i različitim subvencijama, značajna sredstva uložena su upravo u poljoprivredu na teritoriji Kikinde – naglasio je ministar Branislav Nedimović,

-Na prostoru Kikinde, mi smo u 2020. imali 4.490 zahteva za subvencije. Isplaćeno je 4.090 zahteva, jer su neki zahtevi na dopunama, jednostavno nije potpuna dokumentacija. Ali, mi te ljude nismo odbili, nego smo tražili dopune upravo da ih ne bi odbijali. Negde oko 4 miliona evra su ukupna sredstva koja su iz državnog budžeta ušla u poljoprivredu u Kikindi – rekao je Nedimović.

Za ovogodišnje konkurse, koje je raspisao Pokrajinski sekretarijat, zabeležen je više nego dobar odziv poljoprivrednika. Posebno interesovanje i dalje vlada za nabavku i obnovu mehanizacije.

-Poljoprivrednici zahtevaju da se dodatno obnovi mehanizacija. Sekretarijat za poljoprivredu to može da podrži, kada je u pitanju priključna mehanizacija, nabavka različitih mašina. Ove godine bilo je opredeljeno 100 miliona dinara za tu konkursnu liniju, ali je to u ovom trenutku nedovoljno. Sledeće godine moramo da dupliramo – dodao je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

 

Na području Kikinde setva jarih kultura obavljena je na vreme i usevi su u dobrom stanju, tako nema potrebe za presejavanjem. Lepo vreme kikindski zemljoradnici iskoristiće za zaštitu bilja od korova. Temperaturna kolebanja tokom aprila usporila su radove u polju, pa je veći deo poljoprivrednika setvu jarih kultura obavio u hladnom zemljištu. Vladimir Krstonošić, kikindski zemljoradnik, zadovoljan je trenutnim stanjem prolećnih useva koji se, kaže lepo razvijaju, tako da nema potrebe za presejavanjem, što takođe Krstonošiću predstavlja zadovoljstvo.

-Sklop nije loš, a jedini faktor koji ga je remetio je divljač, uopšte nije bio problem vreme setve i ne mislim da smo pogrešili. Seme je jednom kupljeno, jednom posejano i nema dodatnih troškova za dodatnu predsetvenu pripremu- kaže Vladimir Krstonošić, poljoprivrednik iz Kikinde.

 Ono što je kasnije urađeno jeste zaštita bilja i to je sada došlo do izražaja, tako da su naredni koraci ulazak u njive sa prskalicama.

-Što se tiče zaštite od korova tu smo načinili propust. Dali smo priopritet povrtarskim kulturama i malo su nas jaki vetro omeli u tome da obavimo zaštitu od korova posle setve, a pre nicanja i na mojim parcelama se lepo vidi šta se dešava kada se ne obavi zaštita posle setve, a pre nicanja. Korovi i usev su u istoj fazi porasta i usev nema nikakvu prednost – ocenjuje Krstonošić.

Sada sledi tretman uskolisnih korova i špartanje, odnosno mehaničko uništavanje uvelih biljaka i provetravanje površinskog sloja zemljišta. Na području Kikinde pod kukuruzom se ovog proleća našlo oko 30.000 hektara, dok je suncokretom zasejano oko 19.000 hektara, što su veće površine nego prethodnih godina.

usevi, poljoprivreda, njiva

Nakon perioda izuzetno visokih cena ratarskih proizvoda na svetskim berzama i kod nas, došlo je do pada tržišta.O tome je u emisiji Agropallas govorio Žarko Galetin, poljoprivredni analitičar.

-Maj mesec je bio mesec velkih obrta, a zapamtićemo ga po tome što su pored pšenice, dve najznačajnije ratarske kulture imale cenovne maksimume, i to na globalnom nivou. Cena soje je iznosila oko 85 dinara po kilogramu, što je apsolutni maksimum, zatim kukuruza sa 27 dinara što je takođe cenovni maksimum, i cene pšenice i suncokreta koje je bile nešto ispod ovih nivoa. „Kao da nam se cenovno ponovila 2012 godina za koju smo mislili da se neće skoro desiti“ dodao je Galetin. Uzroci su najviše kovid kriza ali i mnošto tržišnih i van tržišnih razloga. Na pad cena u drugom delu maja je uticalo nekoliko stvari. Jedna je najava izlaska iz krize tj. povratak velikih igrača a to su finasijski fondovi, zatim delovanje zakona ponude (smanjena) i tražnje, te je za očekivati stabilizacija tržišta te zatim i pad cena. Terminsko tržište je i dalje veoma aktivno pa stručnjaci veruju da će cene primarnih ratarskih proizvoda imati dobru cenu. Ovo je nešto što bi moglo da ulije neku nadu našim tovljačima – kaže Galetin.

Projekat Agropalas na internetu realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 100 din + PDV.