Ministar Krkobabić u Crnji: Koneferencija o položaju žena u selima u Srbiji

15. oktobra 2021.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić danas je dvorcu Nojhauzen u Srpskoj Crnji otvorio konferenciju na temu položaja žena u selima Srbije. 

Opština Nova Crnja danas je bila domaćin obeležavanja Međunarodnog dana žena na selu:

Posebno smo počastvovani što je Minsitarstvo za brigu o selu izabralo našu opštinu da organizuje ovaj lep događaj. Tim povodom, danas smo ovde okupili predstavnice udruženja žena iz naše opštine i okoline, kao i preduzetnice sa naše teritorije. Ugostili smo i ministra Krkobabića, kao i članove Nacionalnog tima za preporod sela, sa kojima imamo jako lepu saradnju – kazao je Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Nova Crnja.

Ministar Milan Krkobabić je na otvaranju današnje Konferencije na temu položaja žena u selima u Srbiji istakao da je činjenica da život dama na selu nije lak:

Žene u selima ne žive tako sjajno, to je realnost. Ali isto tako znamo da su kuće u selima upravo na ženama i sudbina sela zavisi od njih. Ako mlade žene i devojke reše da ostanu u selu i tu zasnuju porodice, onda će selo živeti i dobili smo bitku. Iz tog razloga moramo da omogućimo ženama da izaberu da ostanu na selu, a to će uraditi ako imaju vodovod, lokalni put, kanalizaciju, dom zdravlja i kulture, zadrugu, krov nad glavom i ako imaju od čega da žive. Na nama je da im sve to omogućimo i to polako i činimo – rekao je ministar Krkobabić.

Na izložbi, koja je u salama Dvorca organizovana povodom obeležavanja Dana žena sa sela, svoje porizvode i narodnu radinosst predstavila su udruženja žena „Vreteno“ iz Iđoša, „Draga Gavrilović“, „Sekcija ručnih radova“ iz Radojeva, „Livađanke“, kao i Poljoprivredno gazdinstvo „Ožegović“, „Vredni Šumadinci“ Vlaška, Asocijacija žena Krajišnik i Udruženje Klaričana i Klaričanki iz Radojeva.

Brankica Mikalački iz UŽ „Vreteno“ iz Iđoša kaže da su ovakve izložbe i manifestacije veoma značajne, jer predstavljaju priliku da predstave svoj rad i sve ono šta su članice sposobne da urade i naprave:

Danas smo prikazale razne rukotvorine, beli vez, heklanje, dekupaž, izradu nakita, pletenje, kao i pripremu starinskih kolača. Bavimo se očuvanjem tradicije kroz stare zanate, a nastojimo i da to prenessemo na mlađe generacije, kroz radionice sa učenicima -rekla je Mikalački.

Među izlagačima bilo je i Udruženje žena „Livađanke“ iz Aleksandrova:

Bavimo se negovanjem tradicije, humanitarnim radom, a držimo i radionice za decu. Šijemo, štrikamo, vezemo, radimo narodne nošnje. Veoma su nam značajne ovakve prilike da prikažemo svoj rad, kao i podrška ženama sa sela jer je život na selu jako težak-rekla je Ljubinka Miškov iz ovog udruženja.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 100 din + PDV.