Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković u poseti Srpskoj Crnji

20. marta 2023.

Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković bila je danas u radnoj poseti Opštini Nova Crnja, gde je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vladimirom Galićem, predsednikom opštine Vladimirom Brakusem i njegovim saradnicima posetila gazdinstvo Branislava Stojanova u Srpskoj Crnji, koje se bavi svinjarstvom. Ovo poljoprivredno gazdinstvo trenutno ima oko 350 svinja, među kojima je oko 40 krmača:

Bilo je problema u stočarstvu, ali nam mnogo znači povećanje subvencije za kupovinu priplodnog materijala i za umatičena grla. Sa tržištem nemam problema, imam korektnu saradnju sa jednom firmom, tako da sve što se utovi se proda -rekao je Branislav Stojanov.

Poseta ministarke Tanasković bila je lepa prilika da zemljoradnici na jednom mestu dobiju sve neophodne informacije i priliku da saznaju šta sve mogu da očekuju u narednom periodu:

Milsim da će ovom gazdinstvu mnogo značiti povećanje subvencija po grlu, sa 15 na 18 hiljada dinara, kao i povećanja za nazimice sa 18 na 22 hiljade dinara. Obrađuju i zemljište od 45 hektara koje su dobili od države, što mnogo znači stočarima da imaju gde da gaje kulture kojima hrane životinje -rekla je Tanasković.

Vladimir Galić, pokrajinski sekretar, podsetio je da je Sekretarijat objavio 12 konkursa:

Objavljen je konkurs za kupovinu priplodnih grla, u iznosu od 70 miliona, kao i mlečnih junica u istom iznosu. Pokrajina će finansirati 70 posto, kada su u pitanju junice, subvencionišemo od 3 do 50 grla, a kada se radi o nazimicama od 5 do 100 grla  -rekao je Galić.

Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja, kaže da je poseta ministarke vrlo važna, jer tada poljoprivrednici u neposrednom razgovoru imaju priliku da saznaju trendove i tržišne vrednosti, ali i da iznesu svoje probleme:

Mi smo uvek tu da podržimo naše poljoprivrednike. Napravili smo dogovor sa ministarkom da veći poljoprivrednici konkurišu kod republike, dok je opština u mogućnosti da pomogne manjim gazdinstvima -istakao je Brakus.

 

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 300 din + PDV.