Nova Crnja: Održano opštinsko takmičenje u poznavanju saobraćajnih propisa „Pažljivkova smotra“

10. marta 2023.

Nakon uspešno realizovane Školske smotre na teritoriji Opštine Nova Crnja, danas je u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ u Novoj Crnji organizovano Opštinsko takmičenje u okviru projekta „Pažljivkova smotra“, koji se realizuje u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. 

„Pažljivkova smotra“ je takmičenje koje okuplja predškolce i učenike prvog i drugog razreda, a ima za cilj da se deca upoznaju sa pravilima u saobraćaju. Opštinsko takmičenje okupilo je učenike osnovnih škola iz Radojeva, Srpske Crnje, Vojvode Stepe, Nove Crnje i Aleksandrova. Jelena Ćurić, koordinatorka projekta.objašnjava da se Smotra organizuje u četiri faze:

Prva faza je održana početkom februara, kada smo imali Školsko takmičenje, kada su predškolci i učenici prvog i drugog razreda radili testove. Na osnovu toga, Agencija za bezbednost saobraćaja je napravila spisak dece po ekipama za Opštinsko takmičenje. Pobednici idu dalje na regionalno takmičenje, a nakon toga i na republičku smotru – rekla je Ćurić.

Cilj je edukacija dece o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, sticanje novih znanja i obezbeđenje postojećih veština. Pitanja su primerena uzrastu dece i tiču se bezbednog ponašanja u saobraćaju, od prepoznavanja zvukova i svetlosnih signala, do bezbednog kretanja putevima.

Ove godine u Pažljivkovoj smotri učestvuje čak 71 lokalna samouprava, što je najveći broj do sada. Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine, ističe da je Nova Crnja opština koja, zajedno sa Policijom i Savetom nastoji da na najbolji način uloži sredstva u bezbednost saobraćaja, kako za edukaciju tako i za infrastrukturu:

Za nas je veoma važno da deca, kroz učenje i obrazovanje, shvate zašto je važna bezbednost u saobraćaju. U planu nam je da u dvorištu neke od škola napravimo poligon za takmičenje dece, kako bi se opštinska takmičenja održavala kao nekada -rekao je Daničić.

Pažljivkova smotra je jedna od preventivno-edukativnih aktivnosti koje sprodovi Agencija za bezbednost saobraćaja, sa ciljem da se broj nastaradale dece u saobraćaju do 2030. godine svede na nulu.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 300 din + PDV.