Novoj Crnji 8 miliona dinara za stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje izbegličkih porodica

27. novembra 2023.

Prilikom današnje posete Novoj Crnji Nataše Stanisavljević, komesarke Komesarijata za izbelice Republike Srbije, potpisana su dva ugovora o dodeli stanova izbegličkim porodicama u Aleksandrovu i Radojevu.

Komesarijat za izbeglice i migracije nastavlja sa aktivnostima, kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje izbegličkih porodica. U ovoj godini dodeljeno je 555 stanova, istakla je komesarka Nataša Stanisavljević:

Komesarijat je u ovoj godini Opštini Nova Crnja dodelio 8 miliona dinara, za stambeno zbrinjavanje izbegličkih porodica i interno raseljenih lica, kao i ekonomsko osnaživanje – rekla je Stanisavljević.

Prihvat izbeglica u Novoj Crnji početo je još 1991. godine. Prvi projekat izgradnje izbegličkog naselja započet je u Radojevu 1997. godine, i ono ima 16 stambenih jedinica. Naredne godine izgrađeno je i naselje u Aleksandrovu, koje ima 20 stambenih jedinica:

-Od tih samih početaka pa sve do danas, u Opštini Nova Crnja, kroz razne projekte, što donatorske što iz budžetskih sredstava, otkupljeno je oko 60 kuća za izbeglice i interno raseljene, dodeljen je građevinski materijal za preko 100 porodica i dodeljena je pomoć za preko 100 dohodovnih aktivnosti. I trenutno imamo aktuelne projekte koji podraumevaju otkup seoskih domaćinstava  i dodelu građevinskog materijala za izbeglice. U našoj opštini trenutno izbeglički status ima samo jedno lice, osatli su ugasili taj status, a ukupno imamo oko 400 lica koja su imala izbeglički status, a ostala su da žive ovde. Pored toga imamo I oko 100 nterno raseljenih licaobjašnjava Zorica Stepanović, poverenik Komesarijata za izbelice za Opštinu Nova Crnja.

Predsednik Opštine Nova Crnja Vladimir Brakus kaže da ova lokalna samouprava dosta radi i po pitanju stambenog zbrinjavanja izbegličkih porodica, u saradnji sa Komesarijatom:

Nastojimo da na različite načine u što većoj meri pomognemo sugrađanima, da zaustavimo odlazak iz naše opštine ali i da privučemo nove stanovnike -rekao je Brakus.

Današnjim potpisivanjem ugovora, krov nad glavom u Radojevu dobio je Branko Vidović iz Zenice:

Dugo sam godina bio izbeglice i putnik, tako da mi ovo mnogo znači. da imam svoj vlastiti dom. Ovo moj porodici omogućava kvalitetniji život i mogućnsot ostanka u ovom mestu -rekao je Vidović.

Drugu kuću u aleksandrovu dobio je Marko Polić.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 300 din + PDV.