Otvoren porizvodni pogon „Lipa“ u Srpskoj Crnji

16. juna 2020.

Proizvodni pogon industrije prerade drveta „Lipa“ otvoren je danas u Srpskoj Crnji. Događaju su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Milenko Jovanov.  

Zanatsko-stolarska radionica u Srpskoj Crnji osnovana je još pre više od 70 godina, a poslednjih 40 godina nalazi se na današnjoj lokaciji, u Ulici Milete Jakšića. Nakon neuspele privatizacije, Agencija za privatizaciju je putem javne aukcije 2011. godine prodala „Lipu“. Novi vlasnik je u prethodnih 9 godina uložio značajna sredstva kako postojeću infrastrukturu i opremu doveo u stanje u kojem zadovoljavaju sve kriterijume za nesmetano obavljanje delatnosti.

Prilikom današnje posete Srpskoj Crnji ministar Nedimović je istakao da je otvaranje ovakvog industrijskog pogona predstavlja preporod za jednu od najmanjih opština Vojvodine:

Kada u ovako malom mestu otvorite fabriku koja zapošljava 30 ljudi, isto je kao da u nekoj većoj opštini otvorite komapniju gde radi njih 300. Takođe je važno i oživljavanje starih simbola, koji su vremenom prestali da postoje. Danas su tu ljudi koji su radili ovde pre 15, 20 godina i sada su ponovo pronašli posao – rekao je Nedimović, i dodao da će Vlada Republike Srbije učiniti sve da broj zaposlenih bude još veći, tako što će otvoriti nova tržišta i pružiti mogućnost drvno-prerađivačkim kompanijama da zaključuju višegodišnje ugovore za kupovinu drveta jer im to obezbeđuje sigurnost sirovine.

Direktor fabrike „Lipa“, Milan Gerić, objašnjava šta će fabrika proizvoditi:

Fabrika je nekada proizvodila isključivo stolariju, ali su sada uvedene neke inovacije kada su upitanju tehnika i tehnologija. Asortiman proizvodnje će biti proširen abmalažnim programom, elementima za pogrebnu opremu, biomasom za ogrev i građom za građevinska stovarišta – rekao je Gerić.

Predsednik Opštine Nova Crnja, Vladimir Brakus ističe da je otvaranje industrijskog veoma značajno za opštinu koja je nekada bila jedna od najnerazvijenijih u zemlji:

Naš je cilj da u svakom mestu otvorimo ovakvo preduzeće. U seoskim sredinama i ovakvoj strukturi stanovništva veoma su važni pogoni od 30 do 40 ljudi, u različitim branšama, što pokriva sve potrebe stanovništva. Osnovna delatnost u našoj sredini je poljoprivreda, a oni koji ne mogu da se bave tom delatnošću moći će svoje mesto da nađu u ovakvim preduzećima – rekao je Brakus.

Fabrika trenutno zapošljava 30 radnika, a plan je da u naredne tri godine bude oko 120 zaposlenih.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 100 din + PDV.