Otvoreni Đurini dani-61. Liparske večeri u Srpskoj Crnji

3. juna 2022.

Liparske večeri posvećene jednom od naših najvećih romantičarskih pesnika i slikara, Đuri Jakšiću, njegovi sugrađani neguju više od šest decenija. Danas su otvorene 61. put, raznovrsnim kulturno-umetničkim programom, kada je sa posebnim pijetetom posthumno uručena nagrada piscu i pesniku Stevanu Tontiću za zbirku pesama izdatu u prethodnoj godini, koju je preuzela njegova supruga Snježana.

Đurina varoš još jednom je pokazala da ga nikada neće zaboraviti. U organizaciji Narodne biblioteke koja nosi njegovo ime i ove godine je u rodnoj kući velikog pesnika otvorena izložba slika umetnika koji stvaraju na likovnoj koloniji, održana je  svečana akademija, a u narednih šest dana koliko traju Liparske večeri, pored večeri poezije i muzike, program manifestacije upotpuniće pozorišne predstave.

Anica Garić, direktorka Narodne biblioteke „Đura Jakšić“

Trudimo se i uporni smo da sećanje na Đuru Jakšića ne umine, da velika dela koja nam je ostavio ne padnu u zaborav. Zahvalna sam žiriju koji je nagradio umetnost, poeziju, ne pojedinca, i time nam još jednom dokazao i podsetio nas da smo svi prolazni, a da je umetnost ta koja ostaje i koja je večna-rekla je Anica Garić, organizatorka manifestacije i direktorka Narodne biblioteke „Đura Jakšić“.

Stručni žiri je u maju odlučio da najbolju zbirku pesama izdatu u 2021. godini dodeli piscu i pesniku Stevanu Tontiću koji je preminuo februara. Njegova supruga Snježana večeras je primila nagradu

Izuzetno sam potresena, a verujem da bi i Stevan bio potresen, jer ovo je izuzetna nagrada koja neguje nešto što je i te kako motovisalo za rad mog supruga, koji je nažalost preminuo februara ove godine i nije bio u prilici da doživi i da dobije ovu prestižnu nagradu-rekla je Snježana i ispričala koliko je njen suprug bio odan knjigama, rečima, književnosti.

Snježana Tontić, supruga lauerata Stevana Tontića

Ratnih godina sam u Sarajevu radila, dok je Stevan pokušavao da piše. Imali smo jednu malu peć koju smo, nažalost, morali da ložimo knjigama. Kada sam se jednog dana vratila sa posla, zatekla sam supruga pod ćebetom, sa injem na obrvama, kako se smrzava i čita knjiga. Piatala sam ga: „Šta radiš to?“ Odgovorio je:“Jako je lepa knjiga, nisam mogao da je bacim u vatru“-ispričala je Snježana Tontić.

Lipe u dvorištu Đurine rodne kuće mirisom i širokim krošnjama, ponovo su probudile duh slavnog pesnika, kojim se njegovi sugrađani neizmerno ponose.

Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja

Sve što radimo i oboležavamo je u duhu Đurinog života i rada, kako u slikarstvu, tako i u poeziji-rekao je predsednik opštine Nova Crnja, Vladimir Brakus.

Književna nagrada „Đura Jakšić“ prošle godine je dodeljena Radivoju Šajtincu, a ustanovljena je 1985. godine. Posle četiri godine, kada se dodeljivala u gradovima gde je Đura živeo, od 1989. uručuje se u Srpskoj Crnji, u vreme održavanja „Liparskih večeri“. Među dosadašnjim dobitnicima su i Matija Bećković, Vojislav Despotov, , Radmila Lazić, Milena Marković, Enes Halilović, Rajko Petrov Nogo, Boško Ivkov, Ljubomir Simović i mnogi drugi.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 100 din + PDV.