Pallas – Vaš domaćin na internetu: Održan Dan polja prolećnih kultura

21. avgusta 2022.

U Emisiji „Pallas Vaš domaćin“ preneli smo kompletan izveštaj sa nedavno održanih Dana polja prolećnih kultura koje tradicionalno organizuje Poljoprivredna stručna služba Kikinda.

Poljoprivredna stručna služba u Kikindi organizovala je Dan polja prolećnih kultura na kom je ocenjena ova sezona, za koju se smatra da je, usled suše i ekstremno visokih temperatura, jedna od najlošijih po prinose.

-Žetva suncokreta započeta je prvih dana avgusta na najlošijim terenima i do sada je taj važan posao u ovom delu sezone završen na oko 20 odsto ukupnih površina. Prinosi te uljarice kreću se od 200 kilograma do 1,2 tone po hektaru. Kukuruz je, takođe, u veoma lošem stanju i ratari koji će započeti berbu naše najzastupljenije žitarice očekuju veoma loš rod, koji se na osnovu dosadašnjih skinutih 15 odsto površina, kreće oko dve tone po jedinici površine- istakao je Zoran Simić, agronom iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Sa teškom situacijom u domaćoj poljoprivredi uverili su se LJuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i mesne zajednice, kao i Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu Grada Kikinde, koji su, pored velikog broja zemljoradnika, prisustvovali ovoj tradicionalnoj manifestaciji Poljoprivredne stručne službe.

Na osnovu onoga što smo mogli da čujemo od poljoprivrednika, situacija je zaista nezavidna. Rod kukuruza je gotovo uništen, retke su parcele na kojima ima roda i gde ima svrhe da se skida usev. Pored toga, prinosi suncokreta takođe će biti umanjeni. Zaista je teška situacija, tako da je svaka pomoć poljoprivrednicima uvek od velikog značaja. Grad Kikinda čeka dalje instrukcije resornog ministarstva koje može da proglasi stanje elementarne suše, kako bi se tada odredile tačne mere pomoći zemljoradnicima – rekao je Sredić.

Aleksandar Pap, agronom iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda, izneo je podatke u vezi sa berbom kukuruza i žetvom suncokreta:

Ovo je prvi put u mojoj karijeri da se žetva suncokreta obavlja frontalno. Bilo je do sada pojedinih slučajeva da se suncokret skida krajem avgusta na manjim parcelama, ali da se intezivno započne u osmom mesecu je do sada nezapamćeno. Prinosi su vrlo niski, kreću se od 200 kilograma do 1,2 tone po hektaru. Onaj poljoprivrednik koji je ostvario dve tone po hektaru, on je ove godine rekorder. Kukuruz je kompletno u jako lošem stanju, do sada je skinuto desetak odsto ukupnih površina isključivo za silažu, dok oni ratari koji tek započinju berbu te žitarice očekuju katastrofalne prinose, odnosno oko svega dve tone po hektaru – dodao je Pap.

Na ovus sezonu osvrnuo se i dugogodišnji poljoprivrednik iz Ruskog Sela, Boško Dobranić:

-Godina je izuzetno teška. A mnogima, čak i starijima od mene, nepoznata i nedoživljena. Pouka treba da se izvuče pri izboru sorte i hibrida kao i u vreme setve da promenimo nešto. Lično pod proizvodnjom imam oko 100 hektara zemlje, trećina suncokret, trećina kukuruz i trećina pšenica. Pšenica koja nije bila baš sjajna, ispašće da je imala najbolji prinos za ovu godinu. Kasnio sam sa setvom suncokreta, tako da žetvu još nisam započeo, a ispalo je da je to možda i dobro, ali znam da su kod onih poljoprivrednika koji su započeli žetvu rezultati poražavajući. Nadam se da će nešto kasnije biti ostvaren bar polovičan rod – dodao je Dobranić.


Projekat “Pallas – Vaš domaćin“ na internetu realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2022. godini.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 300 din + PDV.