Pallas – Vaš domaćin na internetu: Održane 25. Severnobanatske žetelačke svečanosti u Sajanu

10. jula 2022.

U emisiji Pallas – Vaš domaćin osvrnuli smo se na žetvu pšenice, preneli smo kompletan izveštaj sa nedavno održanih 25. Severnobanatskih žetelačkih svečanosti u Sajanu, predstavićemo voćara iz Bašaida, Dragana Kneževića, koji se iz Žitišta vratio sa četiri zlatne medalje za rakiju od šljive, a preneli smo i informacije u vezi sa najnovijom situacijom na tržištu svinja.

U Sajanu su održane 25. Severnobanatske žetelačke svečanosti, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Adi Endre“, pod pokroviteljstvom Grada Kikinde i Mesne zajednice. Na tradicionalnoj manifestaciji, koja je okupila šest ekipa iz Sajana, Čoke, Crne Bare, Ostojićeva, Sente i Mađarske, predstavljen je stari, odnosno ručni način košenja žita, a posetioci su bili u prilici da probaju i žetelački banatski doručak, koji je obilovao domaćim hlebom, kobasicama, sirom, krompirom i jajima.

Manifestacija je započeta još davne 1995. godine, sa namerom da se tradicija ručnog košenja žita očuva i na severu Banata:

-Do sada smo sigurno imali preko sto ekipa koje su učestvovale kod nas. Nekada se na našoj manifestaciji nadmetalo po 20 ekipa, ali se uporedo sa našom, održavaju ovakve manifestacije i u drugim mestima u Vojvodini, tako da je ove godine bilo manje takmičara. Imali smo šest ekipa, posetili su nas takmičari iz nekoliko vojvođanskih mesta i Mađarske – dodala je Šara Benjocki, predsednica KUD-a “Adi Endre“ iz Sajana.

Voćar iz Bašaida, Dragan Knežević, osvojio je četiri zlatne medalje za rakiju od šljive na nedavno održanom festivalu u Žitištu. Uz pomoć svog unuka Nikole, bašaidski penzioner rakiju peče isključivo za sopstvene potrebe, proizvodima iz svog voćnjaka sa oko 200 stabala različitog voća.

U voćnjaku Dragana Kneževića, penzionera iz Bašaida, nalazi se preko 200 stabala različitih sorti šljive, jabuke, kruške, višnje i dunje. Kada je godina dobra, pored sirovine za pekmez, ostane i za rakiju, koja se isključivo pravi za sopstvene potrebe. S obzirom na to da se u voćnjak, pored novca, ulaže i velika ljubav, onda kao nagrada stignu i četiri zlatne medalje za rakiju od šljive na nedavno održanom “Pile festu“ u Žitištu.

-Voće nam treba za jelo, a ovo drugo što ostane pripremimo za rakiju, koju pravimo na moderniji način. Ne radimo kao što je to moj deda radio, nego sasvim drugačije. Oni su pekli, mi radimo destilaciju, sa enzimima, kvascima, hranom za kvasac. Najlakše je ispeći rakiju, ali proizvesti dobru rakiju, ipak treba biti majstor. Rod kajsija na severu Banata, usled izmrzavanja, je desetokovan, ali je ostalo voće veoma dobro rodilo. Rodile su jabuke, višnje, dunje, kruške, šljive, tako da se nadamo da ćemo i naredne sezone proizvesti dobru rakiju – priča Dragan Knežević, voćar iz Bašaida.

Prema rečima farmera, zbog smanjene ponude svinja, došlo je do značajnog poskupljenja tovljenika.

Zarada koju ostvarimo u ovom periodu uložićemo u proizvodnju,situacija u svinjarstvu je veoma komplikovana i proizvođači se veoma teško nose sa trenutnom nestašicom. Trenutna cena tovljenika je 250 dinara, a realni troškovi proizvodnje po kilogramu su takođe sada drugačiji. Zaista ne znam da li se isplati u trenutnoj situaciji imati sopstvenu ratarsku proizvodnju i iskoristiti je za prehranu stoke – kaže proizvođač svinja, Bora Šuljmanac.

Žetva pšenice je u toku, a zadrugari procenjuju ovogodišnji rod i prave računice. Prema njihovoj kalkulaciji za proizvodnju hlebnog zrna bio je potreban znatan novac, a buduća zarada treba da obezbedi sledeći ciklus proizvodnje.

Najaktuelnije pitanje u agraru je žetva pšenice. Kada govorimo o zadrugarima, počeo je ovaj veliki posao, prvi prinosi su prosečni i procena roda u odnosu na prethodnu godinu je još uvek pod znakom pitanja. Premao podacima koje imamo, proizvođačka cena je oko 38.5 dinara po kilogramu, prosečnog prinosa od 4.250 kilograma pšenice po hektaru i uskoro ćemo imati više informacija na ovu temu, s obzirom na to da poljoprivrednici treba da planiraju jesenje radove – istakao je Petar Radić, iz Zadružnog saveza Vovjodine.

poljoprivreda, njiva, psenica, zemlja, psenice, 29

Projekat “Pallas – Vaš domaćin“ na internetu realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2022. godini.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 100 din + PDV.