Pallas – Vaš domaćin na internetu: Umrežavanje udruženja žena na selu

3. jula 2022.

U emisiji “Pallas – Vaš domaćin“, poseban akcenat stavljen je na zaštitu bilja, odnosno šećerne repe, na kikindske proizvođače testenine, izveštaj sa nedavno održane manifestacije u Banatskom Velikom Selu u vezi sa umrežavanjem udruženja žena u kikindskim selima i na nedavno predstavljenu turističku ponudu Grada Kikinde i konjičkih udruženja, odnosno vožnju fijakerima najlepšim ulicama grada.

Na prostoru parka u centru Banatskog Velikog Sela, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova organizovao je drugu “Izložbu preduzetničkih veština žena u 2022. godini“.

Radi se o manifestaciji na kojoj je preko 20 članica udruženja iz nekoliko sela sa područja našeg grada, predstavilo svoje veštine i ručno pravljene proizvode. Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, koji je tom prilikom istakao da će Grad Kikinda i Pokrajinska vlada uvek razumeti potrebe članica udruženja žena, koje svojom istrajnošću, marljivošću i trudom, uspešno realizuju mnoge lepe ideje i projekte.

“Žene iz Banatskog Velikog Sela u sebi imaju utkanu nit kulture, tradicije, običaja odakle su njihovi preci, a svoje umeće ručnog rada i gastronomskih veština, predstavljaju na raznim manifestacijama u regionu, pa i šire. Na tim susretima, upijamo neke druge ideje, čime obogaćujemo svoje isustvo, tako da sa još više elana i volje pristupamo novim kreacijama“, rekla je Dragana Đurđević, predsednica udruženja žena “Velikoselke“, iz Banatskog Velikog Sela.

Vožnjom fijakerima po najlepšim ulicama Kikinde, zvanično je predstavljena nova turistička ponuda u gradu, a u okviru novog programa predstavljena je i novootvorena škola jahanja koja se nalazi na Starom pogonu 3.

Nedeljnu popodnevnu vožnju fijakerom pripremila je Turistička organizacija grada Kikinde. Ponuda će biti u programu od 10. jula, a svi zainteresovani će biti u prilici da se provozaju nedeljom od 18 do 20 sati i 30 minuta. Polazni punkt će biti na platou kod nove Gradske pijace, a vožnja će trajati oko pola sata. U slučaju organizovanog dolaska većeg broja gostiju, sve informacije biće dostupne u Turističkoj organizaciji:

“Odlučili smo da program realizujemo nedeljom posle podne kako bi naši sugrađani i svi gosti moglu da vožnjom fijakerima pogledaju grad iz drugačije prespektive. Tada su ljudi slobodni, a posebno vlasnici fijakera“, podsetila je Jasmina Milankov, direktorka Turističke organizacije grada Kikinde.

Kikinđanin, Vladimir Purać, bavi se proizvodnjom testenine već pet godina. Sa kakvim problemima se suočava i da li nestabilno tržište može da poremeti planove kikindskom preduzetniku:

“Započeli smo da radimo 2017. godine, i evo već pet godina radimo, započeo sam posao sam, a danas nas je troje i polako se širimo i zadovoljan sam kako to za sada ide. Imali smo problema kada se pojavila korona, taman je to prošlo, pa se pojavio novi problem sa cenama. Moji roditelji imaju razvijen biznis u proizvodnji i pakovanju kafe i suncokreta, tako da su mi i oni pomogli da krenem svoj posao. Poizvodimo dve vrste rezanaca, flekice za čorbu, makarone, taljatele, sve radimo po domaćoj recepturi. Imamo velike planove, ali ćemo da vidimo šta ćemo sve da uradimo. Imamo tendenciju da se širimo. Cene sirovina su porasle, tako da smo prinuđeni da i mi pratimo tržište. Osnovne namirinice kao što su brašno i jaja su poskupeli, folije, kesice za pakovanje, kutije, struja, ali ćemo uspeti da se snađemo i nastavimo da proizvodimo“, rekao je Vladimir Purać, vlasnik preduzeća za proizvodnju testenina.

Projekat “Pallas – Vaš domaćin“ na internetu realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2022. godini.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 100 din + PDV.