Polaganjem kamena temeljca svečano obeležen početak izgradnje elektrane na biomasu u Novoj Crnji

24. aprila 2023.

Danas je u Novoj Crnji, na lokaciji Ulica JNA bb, polaganjem kamena temeljca svečano obeležen početak izgradnje elektrane na biomasu u Novoj Crnji, po nemačkoj wabio tehnologiji. Ovo će biti prvo takvo postrojenje u širem regionu, a plan je da se izgradi ukupno dvadesetak u Srbiji. Događaju su prisustvovali predstavnici kompanije Wabio Investment Holding SR, koja i realizuje projekat izgradnje, kao i nj.e. Anke Konrad, ambasadorka Republike Nemačke u Srbiji, i predstavnici lokalne samouprave. 

Kompanija Wabio Investment Holding SR svečano je obeležila početak izgradnje prvog  biogasnog postrojenja u Novoj Crnji, u koji planira da uloži oko 20 miliona evra, čime obeležava i pokretanje investicionog ciklusa ulaganja u Srbiju u vrednosti od 400 miliona evra:

Ovo će biti naše prvo biogasno postrojenje u Srbiji. Zlatna polja svuda oko nas izvor su naše hrane, a uz wabio tehonologiju, ova polja će biti i izvor zelene, obnovljive energije. Od biomase i žetvenih ostataka iz poljoprivredne proizvodnje, Srbija može godišnje proizvesti oko 3 milijarde kubnih metara zelenog metana, i tako zameniti kompletan uvoz metana. Postrojenje u Crnji biće snage 2,4 megavata i biće najmodernije u Evropi – objašnjava Duško Bošković, direktor CEO Wabio Investment Holding SR. 

Wabio tehnologija kao sirovine isključivo koristi otpadne materijale, poput stajnjaka sa farmi krava, pileće prostirke i žetvenih ostataka, kao što su kukuruzovina i slama. Tehnologija prerade kojom raspolaže kompanija Wabio omogućava da se od tih sirovina dobiju tri milijarde kubnih metara zelenog metana, što je dovoljno za gasnu nezavisnost zemlje.

Vladimir Brakus, predsednik Opštine Nova Crnja, istakao je značaj izgradnje elektrane na biomasu u ovom mestu:

Najviše će značiti našim poljoprivrednicima, koji će prodajom žetvenih ostataka moći da ostvare dodatni profit. Značaj se ogleda i u novim radnim mestima -rekao je Brakus.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 300 din + PDV.