„Stepini dani rakije“ danas i sutra u Vojvodi Stepi

10. septembra 2022.

Danas i sutra u Vojvodi Stepi, u opštini Nova Crnja, po prvi put se organizuje međunarodna manifestacija „Stepini dani rakije“. Događaj, povodom stogodišnjice naseljavanja Vojvode Stepe, organizuju Udruženje voćara i proizvođača rakije iz Vojvode Stepe, uz podršku Turističke organizacije opštine Nova Crnja.

Manifestacija je posvećena i tradicionalnoj i savremenoj proizvodnji rakije, a kvalitet je međunarodna komisija ocenjivala u više kategorija: šljivovica, lozovača, dunja, jabuka, kajsija, kruška, bela viljamovka, kalvados, vinjak, likeri, kao i sve ostale vrste voćnih rakija:

Ideja je da se poboljša kvalitet rakije, pića koje je prepoznatljivo za Vojvodinu i celu Srbiju. Imali smo 100 prijavljenih uzoraka i 61 izlagača iz Severne Makedonije, Hrvatske, Mađarske i Srbije. Izabrani su najbolji u svim takmičarskim kategorijama. Manifestacija će se organizovati i naredne godine u maju – rekao je predsednik Udruženja voćara i rakijaša iz Vojvode Stepe Milan Ćulibrk.

Najbolje coenje rakije na festivalu su: lozovača Milana Pavlovića iz Novog Sela, šljivovica Pure Fruit doo iz Beograda i lozovača Kostadina Vodanova iz Severne Makedonije.

Događaj je obeležilo i bratiimljenje Udruženja iz Stepe sa Udruženjem iz Severne Makedonije:

Dolazimo iz tikveškog regiona, tako da najviše proizvodimo lozovaču. S obziorm na to da kod nas voćne rakije nisu u trendu, rešili smo da se pobratimimo sa ovim udruženjem i da razmenjujemo iskustva– rekao je Panče Asovski iz makedonskog Udruženja.

Manifestaciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam:

Ideja je da se što više manifestacija podrži i sve su nam podjednako važne. Značajne su pre svega zbog turizma, jer privlače veliki broj ljudi, a tu je i očuvanje tradicije i starih zanata -rekao je pokrajinski sekretar, dr Nenad Ivanišević.

Drugog dana manifestacije, u nedelju, 11. septembra u Domu kulture biće organizovan bogat kulturno-umetnički program.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 300 din + PDV.