Krajiška i Banatska kuća kao kruna prijateljstva i bratimljenja

3. juna 2022.

Kako bi učvrstili već prijateljske i stabilne veze koje su žitelji sagradili naseljavanjem prostora sa obe strane, opštine Nova Crnja i Jezero u Republici Srpskoj, odlučile su da ostave vidljiv trag uzajamnog poštovanja i uvažavanja-realizacijom projekta “Naša kuća”.

 

Nakon što su 10 .februara ove godine, predstavnici obe strane u opštini Jezero u Republici Srpskoj potipisali Povelju o bratimljenju, danas je usledila uzvratna poseta iz ovog mesta kraj Banjaluke, a gošća manifestacije 61. Đurini dani-Liparske večeri, bila je načelnica opštine Jezero, Snežana Ružičić.

U opštini Nova Crnja živi puno raseljenog stanovništva iz Jezera i Mrkonjić Grada, ali i okoline koji su kolonizacijom 50-tih godina posle Drugog svetskog rata, u velikom broju naselili ove krajeve.  Planiramo da sprovedemo jedan novi projekat “Naša kuća”, tako da bi u Novoj Crnji postojal jedna Krajiška kuća, a mi bismo imali Banatsku kuću u našoj Krajini. Cilj je da stanovnici koji su stanovnici koji su raseljeni i žele da dođu u posetu, imaju na usluzi jedan takav smeštaj koji bi mogli da koriste besplatno, i obrnuto. Plan je da se napravi smeštajni kapacitet i o tome smo već razgovarali sa Pokrajinskom Vladom I dobili smo određena obećanja, a sada je na nama da pripremimo projektnu dokumentaciju i da to realizujemo-rekla je Ružičić.

Gosti iz Republike Srpske imaće priliku da se upoznaju sa kulturom, običajima i tradicijom lokalnog stanovništva, a današnja poseta jedan je u nizu koraka ka konačnom ostvarenju cilja.

Gostima ćemo predstaviti opštinu, rodnu kuću Đure Jakšića, dvorac Nojhauzen (Neuhausen), crkve, spomenike I sve ono čime Srpska Crnja može da se ponosi. Pokušaćemo da realizujemo jedan zajednički projekat pod nazivom “Naša kuća”, jer je zaista mnogo žitelja iz Srpske Crnje poreklom iz tih krajeva, a  o jte upravo bio i jedan od povoda bratimljena-rekao je predsednik opštine Nova Crnja, Vladimir Brakus.

Plan je i da u sklopu “Naše kuće” bude jedan prostor namenjen suvenirnici, u kojoj bi posetioci mogli da kupe narodne rukotvorine. Projekat bi do jeseni mogao da bude upućen Vladi AP Vojvodine,  a u najboljem slučaju, ukoliko bude odobren, mogao bi da se realizuje početkom naredne godine.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 300 din + PDV.