Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u poseti opštini Nova Crnja

1. oktobra 2021.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, posetio je opštinu Nova Crnja i tom prilikom razgovarao sa lokalnim poljoprivrednicima.

On je u pratnji pokrajinskog sekretara i predstavnika državnih i pokrajinskih institucija, kao i predstavnika lokalne samouprve u Novoj Crnji, posetio gazdinstvo Branislava Stojanova. On se uglavnom bavi stočarstvom, u tovu ima oko 400 tovljenika, kao i 40 krmača.

-Veoma mi je velika čast što je ministar obišao naše gazdinstvo, pre svega jer smo koristili neka sredstva preko konkursa za nabavku mašina, na nekim konkursima povraćaj je bio 50 odsto, a na nekim i do 75 odsto. Bila je ovo prilika da razgovaramo sa njim, da mu ukažemo na probleme i šta bi bilo dobro da se uradi kako bi unapredili prozivodnju. Ove godine smo kupili setvospremač, kao i prskalicu. Prošle godine kupili smo sejalicu, tanjiraču i rasipač đubriva. Mi smo prvenstveno stočari, pravo prečeg zakupa koristimo i bez toga ne bih mogao da izguram proizvodnju. Obrađujem 45 hektara državne zemlje, Što se tiče godine, ratari su prošli gore jer je kukuruz podbacio oko 40 odsto zbog suše. Suncokret je dao solidan prinos, oko dve i po do tri tone. Što se tiče stočarstva, cena svinja je pomerena, do pre mesec i po dana je bilo baš jako loše, tako da je sada cena od 190 do 200 dinara za kilogram – istakao je Stojanov.

Ministar Nedimović podsetio je prisutne poljoprivrednike da je država nedavno povećala premiju za mleko sa 7 na 10 dinara, da su bezbeđena sredstva za 2021. godinu i da od 15. oktobra kreće isplata novca za treći kvartal poljoprivrednicima. Nedimović se osvrnuo i na druge segmente u poljoprivredi.

-Od kako je Evropska unija uspostavila zajedničku politiku u vezi sa bezbednošću hrane, postoje i određena pravila, ako već želimo da izvozimo na to tržište koje je naš najveći spoljnotrgovinski partner. Mi ni piletinu, ni jaja ni svinjsko meso do sada nismo mogli da izvozimo. Iza nas je ostalo dosta posla, koje je obavila Uprava za veterinu, sve je urađeno što je trebalo da bude, tako da procedura za izvoz pilećeg mesa kreće za nedelju dana, dok nam je za svinjsko meso ostala završna kontrola. To se pre svega odnosi na prestanak vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, monitoring nad prostorom i reagovanje u kriznim situacijama. Nakon toga, očekujemo da u februaru prođemo kontrolu i započnemo veoma važan posao. Ovo nije važno samo zbog izvoza već i zbog tranzita. Dakle, sav višak stočne hrane, sav višak žitarica, može da se provuče kroz stočni fond i mi doijemo veću vrednost kroz tovljenike, piletinu ili jaja i na taj način povećamo našu poljoprivrednu proizvodnju – rekao je ministar Nedimović.

Da je vrlo važan neposredan kontak lokalnih poljoprivrednika i resornog ministra, kao i pokrajinskog sekretara, smatra i predsenik opštine Nova Crnja, Vladimir Brakus, koji je dodao da je ovo bila veoma lepa prilika da zemljoradnici na jednom mestu dobiju sve neophodne informacije i priliku da saznaju šta sve mogu da očekuju u narednom periodu.

-Ministar i pokrajinski sekretar treba da vide kakva je situacija kod naših poljoprivrednika, direktno od seljaka da čuju koji su to problemi sa kojim se oni suočavaju, ali i ono što je dobro, kako bi nadležni mogli u narednom periodu da donose što bolje odluke. Opština Nova Crnja ima posebne programe za poljoprivredu, tako da nam je cilj da pomognemo pre svega manjim poljoprivrednicima koji raspolažu sa manje hektara, koji tek započinju svoj posao, tako da pružamo pomoć za rad u voćnjacima, povrtnjacima, ali i ratari uvek mogu da očekuju pomoć. Takođe, imamo i određeni program za stočare. Svake godine oko 30 poljoprivrednika dobije sredstva – podsetio je predsednik opštine Nova Crnja, Vladimir Brakus.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 100 din + PDV.