Položeni venci na spomen kompleksu Dobrovoljačka kapija u Aleksandrovu i otvorena izložba o najmlađim dobrovoljačkim selima

10. novembra 2020.

Povodom obeležavanja sutrašnjeg praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, danas su na spomen kompleksu „Dobrovoljačka kapija u Aleksandrovu“ položeni venci. U okviru priprema za obeležavanje 100 godina od osnivanja najmlađih dobrovoljačkih sela realizovana je i izložba. 

Selo Aleksandrovo, u opštini Nova Crnja, osnovano je 1922. godine, a zemlja na kojoj se nalazi dar je Aleksandra I Karađorđevića dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata:

U naredne tri godine obeležavaće se stogodišnjica naseljavanja ovih prostora, nakon Velikog rata. Ljudi su ovde dobijali placeve gde će graditi kuću i zemlju koju će obrađivati. Cilj nam je da takve događaje obeležimo na prigodan način. Danas smo u Aleksandrovu, kod Dobrovoljačke kapije, postavili panoe sa tekstovima, gde će svako ko dođe u naše selo moći da se upozna bolje sa tim šta se ovde dešavalo pre sto godina – kaže Vladimir Brakus, predsednik Opštine Nova Crnja.

Udruženje „Srpskih ratnih dobrovoljaca od 1912-1918“ priprema se za obeležavanje stogodišnjice sela:

Naše udruženje se maksimalno angažovalo i priprema se za obeležavanje velikog jubileja. Međutim, ništa od toga ne bi bilo da se i drugi faktori nisu priključili. Zajednički, sa više udruženja, prezentujemo rezultate tog rada i izložbu – kaže Jelka Čokolov Filušev, član Udruženja  „Srpskih ratnih dobrovoljaca od 1912-1918“.

Od sledeće do 2023. godine obeležavaće se 100 godina od osnivanja najmlađih dobrovoljačkih sela. Tim povodm biće realizovane izložbe, osim u Aleksandrovu, i u Banatskom Višnjićevu, Banatskom Karađorđevu i Vojvodi Stepi:

Želimo da sakupimo sav materijal i arhivu i napravimo presek šta se dogodilo i šta se događa posle celog veka sa najmlađim selima u tadašnjoj Kraljevini SHS, kasnije Jugoslaviji i Srbiji. Ideja je da, ako neko nekad to za 100 godina bude istraživao da bude javno dobro. Nažalost, malo se zna o ovoj priči i dobrovoljcima, a to je jako interesantan deo naše istorije – objašnjava Bojan Dragićević iz Fondacije misija Halijard.

SMS Oglasi

Ukucajte OGL napravite razmak tekst vašeg oglasa i sve to pošaljite na 2399.
Oglasi se emituju 5 puta u toku dana, u sedećim terminima: 08:08, 10:10, 12:12, 15:15, 17:17.
Cena oglašavanja za jedan dan iznosi 100 din + PDV.